Mesures naturals per la reducció del risc d'incendis

 

Calen noves mesures de re-equilibri que redueixin el risc davant dels incendis que afecten els boscos sense cap mena de gestió (o pitjor, amb una gestió errònia).

 

 

El risc d'incendis és un índex que pot variar depenent del tipus de bosc (pinedes, alzinars, rouredes, bosc de ribera, etc), de l'estat del mateix i, també sobretot de segons quina gestió es faci sobre el terreny.

Però abans de posar-se a treballar, cal informar-se bé sobre el funcionament dels boscos i els incendis  :

 

Des d'antic, el bosc mediterrani (alzinars i rouredes) ha estat talat per a obtenir fusta i carbó, però va ser substituït per pinedes, especialment de pi blanc, que creixen més ràpidament, però malauradament també cremen més fàcilment. Feu aquest senzill experiment : proveu a intentar cremar unes fulles de pi i unes altres de roure i comproveu quina crema més fàcilment.

A més un bosc en equilibri, de forma natural contindria els elements que controlen el creixement excessiu de la vegetació : els propis animals herbívors salvatges, i amb cost zero.

 

Actualment però, ens trobem en la paradoxa de tenir : per una banda un tipus de bosc (pinedes) que creix més ràpid, crema més i per l'altre banda, hi ha una manca d'animals herbívors, sobretot els grans herbívors. I a sobre de tot, s'ha d'invertir i malbaratar diners en mà d'obra i maquinària per treure la vegetació excessiva.

En resum, no seria el més lògic ...... intentar tornar a tenir un veritable bosc mediterrani i en equilibri ?

 

Assessorem sobre algunes mesures bàsiques i naturals per la reducció del risc:

- 1) Afavorir la recuperació del bosc mediterrani: Reduir el nombre excessiu de pins - Afavorir altres espècies arbòries com alzines, roures, arboç, etc - Realitzar plantacions d'arbres i arbustos autòctons.

 

- 2) Restaurar les poblacions naturals d'animals herbívors, des dels petits com conills, llebres, fins als mitjans i grans, com cabirols, cérvols, etc. (veure apartat "Millora fauna").

 

- 3) Utilitzar animals domèstics autòctons, com petits ramats d'ases, cavalls i vaques, en règim d'extensiu.

 

I ..... cal veure l'entrevista Tv3-3/24 a Jordi Sargatal, biòleg naturalista. Xerrada magistral sobre el perquè dels incendis. Fa una defensa dels ramats i animals salvatges herbívors com a forma natural i efectiva per controlar el "combustible" del bosc i com a eina eficient per a la prevenció d'incendis.

I .... cal llegir l'article de Benigno Varillas, sobre el paper dels herbívors salvatges contra els focs forestals.

 

Dades a tenir present:

- Cada any que passa sense un incendi és una bona notícia, però també significa a la vegada que creix un 30% la massa de combustible forestal i que llavors s'està gestant un major incendi, si no es prenen mesures de reducció natural de la vegetació.

 

- Fer un tallafoc amb mitjans mecànics i humans costa de 1.000 a 1.500 euros per hectàrea, mentre que fer-lo amb animals de pastura suposa una despesa de 40 euros per hectàrea. Per exemple, amb un ramat de vaques, estaríem parlant d'un cost de 200 euros per hectàrea i any, mentre que si es fa amb brigades mecanitzades pot pujar a mil euros. I si es fa amb herbívors salvatges el cost és de " 0 euros ".

 

- El cost anual de fer una gestió forestal anti-incendis amb maquinària és d’uns 281 €/ha anuals en un horitzó temporal de 8 anys, mentre que les inversions d’adequació i el manteniment d'un ramat de vaques només és de 130 €/ha anuals, pel mateix període.

- Exemples: - l'Ajuntament de Palau-Saverdera (Empordà-Girona) fa servir vaques per obrir franges de protecció contra els incendis, al voltant de nuclis urbans: veure notícia - Les vaques bomberes de Montserrat - Vaques al Parc Natural Montnegre-Corredor -
 

Ovelles                                                                                                            Ase                                                                        Vaca de l'Albera

Vaques a Montserrat : fotos del mateix lloc abans i desprès de la pastura contínua de les vaques

 

 

Contacte:  projectes@gestionatural.cat

http://www.gestionatural.cat  -  Tf: 629 583 094