Incendi

Mesures naturals per a la reducció d’incendis forestals


Apostem per noves mesures de re-equilibri que redueixin
el risc, davant dels incendis que afecten els boscos
sense cap mena de gestió, o amb una gestió errònia.

Risc d'incendi

El bosc mediterrani (alzinars i rouredes) ha estat talat, per a obtenir fusta i carbó, des d’antic.

 

Així mateix, era substituït per pinedes, especialment de pi blanc Pinus halepensis. Aquests arbres  creixen més ràpidament, però malauradament, també cremen més fàcilment.

 

Proveu a intentar cremar unes fulles de pi i unes altres de roure i comproveu quina crema abans. Cal reduir la “sobre-abundància” de pins.

 

 

 A més d’això, cal mantenir un equilibri de vegetació en els nostres boscos, ja que de forma natural, contindria els elements que controlen el creixement excessiu de la vegetació:

els animals herbívors salvatges, i amb un cost de treball zero.

Actualment però, ens trobem en la paradoxa de tenir: 

 

  • Un tipus de bosc (pineda afavorida artificialment) que creix més ràpid i crema més.
  • Una manca d’animals herbívors, sobretot els més grans.
  • Una inversió i malbaratament de diners en mà d’obra i maquinària per treure la vegetació excessiva, que no és una solució a mitjà i llarg termini.


Des de Gestió Natural, assessorem sobre algunes mesures bàsiques i naturals per la reducció del risc:

Recuperació de l’original bosc mediterrani: Reduint el nombre excessiu de pins, afavorint altres espècies arbòries com alzines, roures, arboç, entre d’altres, i realitzant plantacions d’arbres i arbustos autòctons.

Recuperació de la fauna autòctona: Restaurant i millorant les poblacions naturals d’animals herbívors. Des dels petits com conills, llebres, fins als mitjans i grans, com cabirols i cérvols. Més informació a l’apartat de Reintroducció de fauna autòctona.

Utilització d’animals domèstics autòctons, com petits ramats d’ases, ovelles, cabres, cavalls i vaques, en règim d’extensiu.

Demana'ns més informació i assessorament

 Jordi Sargatal, biòleg naturalista, parla a l'”Entrevista del 3/24″ de projectes orientats cap a un equilibri natural per tal de preservar el territori. Fa una defensa acèrrima dels ramats i animals salvatges herbívors com a forma natural i efectiva per controlar el combustible i són una eina eficient per a la prevenció d’incendis.

Alguns ajuntaments ja porten projectes de gestió forestal d’aquestes característiques.

 

  • L’Ajuntament de Palau-Saverdera (Empordà-Girona) fa servir vaques per obrir franges de protecció contra els incendis, al voltant de nuclis urbans.
  • Vaques al Parc Natural Montnegre-Corredor.

ABANS

vaques montserrat

DESPRÉS

Altres dades a tenir en compte:

 

– Cada any que passa sense un incendi és una bona notícia, però també significa a la vegada que creix un 30% la massa de combustible forestal i que llavors s’està gestant un major incendi, si no es prenen mesures de reducció natural de la vegetació.


– Fer un tallafoc amb mitjans mecànics i humans costa de 1.000 a 1.500 euros per hectàrea. Mentre que fer-lo amb animals de pastura suposa una despesa de 40 euros per hectàrea. Per exemple, amb un ramat de vaques, estaríem parlant d’un cost de 200 euros per hectàrea i any, mentre que si es fa amb brigades mecanitzades pot pujar a mil euros. I si es fa amb herbívors salvatges el cost és de “0 euros “.


– El cost anual de fer una gestió forestal anti-incendis amb maquinària és d’uns 281 €/ha anuals en un horitzó temporal de 8 anys, mentre que les inversions d’adequació i el manteniment d’un ramat de vaques només és de 130 €/ha anuals, pel mateix període.

També et pot interessar: