Informes de Nius d’espècies protegides en edificis i terrenys


L'urbanisme amb el respecte al patrimoni natural

 

Els edificis, tant en ciutats com pobles, són un espai on algunes espècies trien per fer els seus nius. Espècies com orenetes, falciots, ballesters, falcons o  ratpenats, entre d’altres ubiquen els seus nius en construccions i edificis. Aquestes espècies es troben protegides per la Llei, però també ho estan els seus nius.

 

Aquest fet es troba regulat pel Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, per la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat i per l’article 334 del Codi Penal.

 

Això significa que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació o refugi. S’hauran d’efectuar les obres respectant els nius, períodes de reproducció o efectuant accions compensatòries si s’ha de veure afectat algun niu.

 

 

Molts ajuntaments demanen de forma prèvia a l’atorgament de la Llicència d’Obres, un informe certificant que aquestes no afecten a les espècies protegides. 

 

Les persones i empreses que vulguin desenvolupar qualsevol activitat urbanística que comporti canvis en una construcció (obres, enderrocs, restauració, etc.), tenen a més la responsabilitat i obligació de comprovar la possible presència d’espècies protegides abans d’iniciar qualsevol tipus d’actuació. Atenent a la normativa vigent, la destrucció o simple molèstia de llocs de cria o refugi d’espècies protegides pot comportar l’aturada de l’obra i ser constitutiu de delicte penal o sanció administrativa.


Des de Gestió-Natural ens encarreguem de :

 

  • Fer les prospeccions prèvies per poder desenvolupar qualsevol projecte d’urbanisme sense ensurts ni inconvenients. 
  • Inspeccionar les façanes de qualsevol tipus de construcció per trobar nius o indrets que puguin ser un possible lloc de nidificació.
  • Realitzar els informes tècnics necessaris per presentar a l’administració i demanar la Llicència d’obres.
  • Proposar mesures addicionals o compensatòries, si s’han trobat nius d’espècies protegides.

Demana'ns més informació i t'assessorarem

També et pot interessar: